Visning av flexsaldon och arbetstid i stämpelapparaten och i webbläsaren

Efter registrering av arbetstid kan stämpelapparaten eller webbläsaren visa flexsaldon och/eller arbetade timmar. Förutom flexsaldon kan du också välja andra saldon som ska visas i stämpelapparaten, till exempel semester eller kompensationsledigt, mer känt som pekkasledigt.

FLEXSALDO

Visningsperioder för arbetstid och saldo kan väljas mellan fem alternativ

  1. Saldot visas inte
  2. Arbetsskift/arbetsdag
  3. Kalendervecka
  4. Kalendermånad
  5. Totalt saldo från startdatumet för flexsaldot

Förutom det saldo som visas måste man bestämma hur saldot beräknas. Det finns tre alternativ:

  1. Beräkningen av saldot slutar med vid senaste händelsen.
  2. Beräkningen av saldot slutar vid den senaste utstämplingen.
  3. Beräkningen av saldot slutar med föregående skift.

1.Beräkningen av saldot slutar vid den senaste händelsen.

I det här fallet beräknas de arbetade timmarna fram till stämplingen för den dagen och arbetsdagens standardlängd dras av från dem.

Exempel 1: När du registrerar en ankomsthändelse på stämpelapparaten när du kommer till jobbet är antalet arbetade timmar vid den tidpunkten den dagen 0. Om man subtraherar arbetsdagens standardlängd (t.ex. 8 timmar) innebär det att standardtimmarna (t.ex. -8 timmar) beräknas som minus för den dagen i beräkningen av saldo.

Exempel 2: När du registrerar en utgångshändelse i slutet av en arbetsdag beräknar systemet saldot genom att räkna de arbetade timmarna för det skiftet och subtrahera skiftets standardlängd från dem. Om arbetstiden var 8:02 och standardlängden var 8:00 beräknas saldot för den dagen som +00:02.

2.Beräkningen av saldot slutar vid den senaste utstämplingen.

Det fungerar i övrigt på samma sätt som alternativ 1, men instämplingarna påverkar inte beräkningen.

Exempel 1: När du registrerar en instämpling när du kommer till jobbet, påverkar inte instämplingen beräkningen av saldo, utan saldot beräknas från den föregående utstämplingen, som i det här fallet är den sista utstämplingen den föregående dagen. Då kommer saldot att visas enligt föregående dags situation.

Exempel 2: När du registrerar en utstämpling i slutet av en arbetsdag beräknar systemet saldot genom att räkna de arbetade timmarna för det skiftet och subtrahera standardskiftlängden från dem. Om arbetstiden var 8:02 och standardlängden var 8:00 beräknas saldot för den dagen som +00:02.

3.Beräkningen av saldot slutar vid med föregående arbetsskift.

Här ändras flexsaldot endast i början av ett nytt skift, och saldot visas under hela skiftet enligt situationen efter föregående skift.

Exempel 1: När du registrerar en instämpling på stämpelapparaten när du kommer till jobbet, påverkar instämplingen inte det saldo som visas, utan saldot i slutet av föregående skift visas på terminalen.

Exempel 2: När du registrerar en utstämpling i stämpelapparaten när du lämnar arbetet påverkar den inte det saldo som visas, utan saldot i slutet av föregående skift visas på terminalen.